Met gratis hulp van CALorie Business..
Als ondernemer bent u voortdurend bezig met het optimaliseren van uw bedrijfsprocessen. Of het nu gaat om het verlagen van kosten, het verhogen van efficiëntie of het inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen: u zoekt naar slimme manieren om uw bedrijf klaar te maken voor de toekomst. In een tijd waarin energiekosten blijven stijgen en duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om geen kansen onbenut te laten.
Juist op het gebied van energiegebruik liggen er vaak verborgen besparingen en verbeterpunten. Door hier actief op in te zetten, verlaagt u niet alleen uw energierekening, maar draagt u ook bij aan een duurzamer imago en versterkt u de weerbaarheid van uw onderneming tegen toekomstige ontwikkelingen, zoals strengere regelgeving of netcongestie.
Het is een wettelijke plicht..
Verbruikt uw onderneming meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan bent u wettelijk verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze verplichting staat in het Activiteitenbesluit en valt onder de energiebesparingsplicht en informatieplicht. Bovendien moet u elke vier jaar rapporteren welke maatregelen u heeft genomen. De toezichthouder hierop is de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Om aan deze plicht te voldoen, is er de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Deze lijst bevat alle energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen – onderverdeeld in Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Door maatregelen van deze lijst toe te passen, voldoet u aan de wet én verlaagt u uw energierekening.
.
Kantoorpand? Let op het energielabel
Bent u eigenaar van een kantoorpand van 100 m² of groter? Dan is het sinds 1 januari 2023 verplicht dat het pand minimaal energielabel C heeft. Is dat niet het geval, dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Dit is een landelijke verplichting.
Meer informatie over de EML vindt u op rvo.nl/eml
Een Energie Management Systeem, verder EMS genoemd, is een systeem dat alle energiestromen in een bedrijf in kaart brengt. En niet alleen in kaart brengt, maar ook sturing mogelijk maakt. U krijgt als ondernemer dus niet alleen inzicht, maar ook grip op uw energieverbruik.
Als alles draait zoals u wilt, lijkt een EMS misschien overbodig. Toch zien we in de praktijk dat een EMS voor veel bedrijven het verschil maakt tussen stilstaan en optimaliseren. We noemen een aantal veelvoorkomende situaties waarin een EMS uitkomst biedt:
U betaalt hoge aansluitkosten aan uw netbeheerder en weet niet of dit terecht is. Een EMS laat zien wat u werkelijk gebruikt en of u mogelijk terug kan naar een lichtere (goedkopere) aansluiting.
U wilt uitbreiden, maar krijgt geen zwaardere aansluiting. Met een EMS ziet u waar u capaciteit verspilt en of u door slimmer te sturen alsnog kunt uitbreiden zonder extra aansluiting. Denk aan oplossingen als peakshaving met batterijen of slimme schakelingen.
U wekt zelf energie op met zonnepanelen, maar krijgt te maken met terugleververliezen of negatieve stroomprijzen. Een EMS kan uw systeem aansturen zodat u teruglevert wanneer het rendabel is – of juist uw verbruik verhoogt als de stroom goedkoop is.
U wilt besparen op uw energierekening. Een EMS helpt verbruik te verplaatsen naar goedkopere uren. Boilers, warmtepompen, vriezers of airco’s kunnen worden geschakeld op basis van energieprijzen.
U staat niet alleen. Door meerdere EMS-systemen te clusteren ontstaat een collectief beeld van verbruik op bijvoorbeeld een bedrijventerrein. Zo ontstaat inzicht in de echte netbelasting en kunt u met andere ondernemers gezamenlijk in gesprek met de netbeheerder, gemeente of Omgevingsdienst.
Duurzaam ondernemen wordt de norm. Grote opdrachtgevers zoals gemeenten en provincies vragen steeds vaker om een duidelijke milieu- en duurzaamheidsparagraaf in offertes. Een EMS helpt u om die onderbouwing direct uit data te halen.
De eerste tientallen Castricumse bedrijven die via CALorie Business zijn aangesloten op een EMS laten opvallende resultaten zien. Zo blijkt bij meerdere bedrijven dat er 's nachts piekverbruik is tot wel 40 kW – terwijl er dan niemand werkt. Tegelijk wordt overdag zonne-energie teruggeleverd tegen lage of zelfs negatieve tarieven. Een gemiste kans. Met het EMS kunnen deze bedrijven nu slimmer schakelen en besparen ze structureel op hun energiekosten.
Arjen Fruitema en Wim Schermer zijn binnen CALorie Business bevoegd om EMS-data in te zien en ondernemers van advies te voorzien. Uw gegevens worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld en nooit gedeeld met derden. Op deze manier die past bij de AVG en maximale dataveiligheid garandeert.
De regelgeving wordt strenger. De verplichte terugverdientijd voor energiebesparende maatregelen is al opgerekt van 5 naar 7 jaar. De Omgevingsdienst houdt steeds actiever toezicht en is niet terughoudend in het opleggen van verplichtingen. Ondernemers die tijdig maatregelen nemen – met hulp van CALorie Business – kunnen met een gerust hart naar de toekomst kijken.
Dankzij Europese JTF-subsidie kunnen wij nog meer Castricumse bedrijven kosteloos ondersteunen met een EMS. Daarnaast wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een krachtige softwaretool die de inzichten uit het cluster-EMS naar een hoger niveau tilt.
CALorie Business is een stichting met een netwerk van vrijwilligers en professionals die ondernemers helpen met energiebesparing en duurzame opwekking. Vanuit ervaring bij meer dan 90 bedrijven weten wij wat werkt.
Wij helpen u:
Voldoen aan wet- en regelgeving (zoals de EML en informatieplicht)
Energie en kosten besparen
Uw bedrijfspand voorbereiden op de toekomst door slim energie aan te sturen (EMS)
U ontvangt van ons een helder energieadvies, inclusief concrete maatregelen, besparingspotentieel en terugverdientijden. Volledig kosteloos.